Ploffende mais

Naar overzicht

Het is tijd voor een smakelijk proefje! Kijk maar eens hoe popcorn zich ontpopt. Lekker smullen!

Dit heb je nodig:

  • Gedroogde maiskolf (losse maiskorrels mag ook)
  • Magnetron
  • Ovenwanten

Aan de slag:

  1. Doe de maiskolf 3 minuten in de magnetron op 900W.

  2. Stop de magnetron als je langer dan 10 tellen geen plof meer hebt gehoord.

  3. Haal voorzichtig de kolf met de ovenwanten uit de magnetron.

  4. Kijk wat er is gebeurd met de maiskorrels!

  5. Verdeel de maiskorrels in 2 bakjes, doe in beide bakjes 10 druppeltjes slaolie. Doe in het het ene bakje een theelepel zout en in het andere bakje een theelepel suiker. Nu heb je zelf popcorn gemaakt! Welke smaak vind jij het lekkerst? Zoet of zout?


Hoe kan dat?

De maiskorrels zijn opengebarsten en er is schuim uitgekomen. De meeste korrels zijn zelfs losgekomen van de maiskolf. In iedere masskorrel zit zetmeel en een beetje water. Als de maïskorrels warm worden, gaat het water koken en ontstaat er stoom. Stoom heeft meer ruimte nodig dan water. Daardoor scheurt de schil van de maiskorrel open en komt het zetmeel schuimend naar buiten. Door de warmte is het zetmeel gaar geworden en kun je de popcorn opeten.