Oliebollen
- 1 sinaasappel
- 2 goudreinetten (in kleine stukjes)
- 150 g rozijnen
- 500 g bloem
- 7 g droge gist (1 zakje)
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
- 1 ei (losgeklopt)
- 250 ml karnemelk
- 250 ml magere yoghurt
- frituurolie
- poedersuiker
Aan de slag!
1) Rasp de oranje schil dun van de sinaasappel. Meng in een kom appel, rozijnen en geraspte sinaasappelschil met 1 el bloem.
2) Meng in een ruime kom de rest van de bloem, gist, suiker en zout door elkaar. Maak in het midden een kuiltje. Voeg al kloppend met de handmixer, het ei, de melk en de yoghurt toe. Blijf kloppen tot het beslag glad is. Schep het appel-rozijnenmengsel luchtig erdoor.
3) Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats ca. 1 1/2 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.
4) Verhit in de frituurpan de olie tot 175 °C. Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje. Laat het bolletje in de hete olie glijden. Bak zo maximaal 5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Keer, indien nodig, de oliebollen halverwege de baktijd.
5) Bekleed een vergiet met een dubbele laag keukenpapier. Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in het vergiet uitlekken. Laat de frituurolie opnieuw op temperatuur komen en bak opnieuw 5 oliebollen. Ga zo door tot het beslag op is. Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker. Serveer ze warm of koud.